Πως λειτουργεί ένας stepper κινητήρας .

2019-05-29

Ένας βηματικός κινητήρας, επίσης γνωστός ως βηματικός κινητήρας ή βηματικός κινητήρας, είναι ένας ηλεκτροκινητήρας συνεχούς ρεύματος χωρίς ψήκτρες που διαιρεί μια πλήρη περιστροφή σε μια σειρά ίσων βημάτων. Στη συνέχεια, μπορεί να δοθεί εντολή στη θέση του κινητήρα να μετακινηθεί και να κρατηθεί σε ένα από αυτά τα βήματα χωρίς κανένα αισθητήρα θέσης για ανατροφοδότηση (ελεγκτής ανοιχτού βρόχου), εφόσον ο κινητήρας είναι προσεκτικά διαστασιολογημένος στην εφαρμογή σε σχέση με τη ροπή και την ταχύτητα.

Οι ενεργοποιημένοι ηλεκτροκινητήρες απωλειίας είναι πολύ μεγάλοι βηματικοί κινητήρες με μειωμένο αριθμό πόλων και γενικά είναι κλειστός κύκλος. Οι brushed DC κινητήρες περιστρέφονται συνεχώς όταν εφαρμόζεται τάση συνεχούς ρεύματος στους ακροδέκτες τους. Ο βηματικός κινητήρας είναι γνωστός από την ιδιότητά του για τη μετατροπή μιας αμαξοστοιχίας παλμών εισόδου (τυπικά παλμών τετραγωνικών κυμάτων) σε μια επακριβώς καθορισμένη αύξηση στη θέση άξονα. Κάθε παλμός μετακινεί τον άξονα σε σταθερή γωνία.

Οι βηματικοί κινητήρες έχουν αποτελεσματικά πολλαπλούς "οδοντωτούς" ηλεκτρομαγνήτες τοποθετημένους γύρω από ένα κεντρικό τεμάχιο σχήματος γραναζιών. Οι ηλεκτρομαγνήτες ενεργοποιούνται από εξωτερικό κύκλωμα οδηγού ή μικροελεγκτή. Για να γίνει ο άξονας του κινητήρα, ενεργοποιείται πρώτα ένας ηλεκτρομαγνήτης, ο οποίος προσελκύει μαγνητικά τα δόντια του γραναζιού. Όταν τα δόντια του γραναζιού ευθυγραμμίζονται με τον πρώτο ηλεκτρομαγνήτη, είναι ελαφρώς μετατοπισμένα από τον επόμενο ηλεκτρομαγνήτη.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ο επόμενος ηλεκτρομαγνήτης είναι ανοιχτός και ο πρώτος είναι απενεργοποιημένος, η ταχύτητα περιστρέφεται ελαφρά για να ευθυγραμμιστεί με την επόμενη. Από εκεί η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Κάθε μία από αυτές τις περιστροφές ονομάζεται "βήμα", με έναν ακέραιο αριθμό βημάτων που κάνουν μια πλήρη περιστροφή. Με αυτό τον τρόπο, ο κινητήρας μπορεί να γυρίσει με ακριβή γωνία.

Η κυκλική διάταξη των ηλεκτρομαγνητών χωρίζεται σε ομάδες, κάθε ομάδα ονομάζεται φάση και υπάρχει ένας ίσος αριθμός ηλεκτρομαγνητών ανά ομάδα. Ο αριθμός των ομάδων επιλέγεται από τον σχεδιαστή του βηματικού μοτέρ. Οι ηλεκτρομαγνήτες κάθε ομάδας διασυνδέονται με τους ηλεκτρομαγνήτες άλλων ομάδων για να σχηματίσουν ένα ομοιόμορφο σχέδιο ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν ο βηματικός κινητήρας έχει δύο ομάδες που χαρακτηρίζονται ως Α ή Β και δέκα ηλεκτρομαγνήτες συνολικά, τότε το μοτίβο ομαδοποίησης θα είναι το ABABABABAB.

Οι ηλεκτρομαγνήτες εντός της ίδιας ομάδας είναι ενεργοποιημένοι μαζί. Εξαιτίας αυτού, οι βηματικοί κινητήρες με περισσότερες φάσεις έχουν συνήθως περισσότερα καλώδια (ή καλώδια) για τον έλεγχο του κινητήρα.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε
Χρησιμοποιούμε τα cookies για να εξασφαλίσουμε την σωστή λειτουργία και ασφάλεια των ιστοσελίδων μας και για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης.

Προχωρημένες ρυθμίσεις

Μπορείτε να προσαρμόσετε τις προτιμήσεις σας για τα cookies εδώ. Ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε τις παρακάτω κατηγορίες και αποθηκεύστε τις επιλογές σας.